Val av material – trä, spån eller fiber?

I det här inlägget tänkte vi titta lite närmare på valet av material vid inredningssarbeten.

En uppgift som kan vara nog så komplicerat professionella hantverkare, men även för vilken hobbysnickare eller hemmafixare som helst. Väggar, golv, tak, hyllor – det är mycket som påverkar hur materialet du väljer kommer att bete sig på lång sikt.

Ett par ord om trä som virke

Trä som virke är ett minst sagt levande material. En finare ord för att beskriva detta är hygroskopiskt. Det betyder att träet tar upp fukt när luftfuktigheten är hög och torkar igen när luftfuktigheten sjunker. I praktiken betyder detta att materialet är i ständig rörelse.

Till invändiga arbeten är det ofta en god idé att förvara virket, exempelvis panelbrädorna, en tid i det klimat där de ska sättas upp. Stapla då brädorna på ett sånt sätt att luften kommer åt alla ytor. Lägg dem med kärnsidan upp, eftersom det är sidan som torkar mest långsamt.

När du ska lägga golv är fukthalten mycket viktig om resultatet ska bli bra. Nästan alla golvbrädor som levereras därför torkade och paketerade i tät plast.

Skivor av trämaterial – en snabbguide

 • Krysssfanerskivor
 • Kryssfanerskivor är ihoplimmad av tunna träflak (1,5-5 mm) som läggs korsvis så att skikten låser varandra. Detta sätta att limma ger skivorna bra styrka och minimal krympning. En skiva består av minst 3 skikt.

  Det finns flera tjocklekar av kryssfaner, från 1,5 mm till 30 mm. Det kan få skivorna med raka kanter eller med not och fjäder.

 • Spånskivor
 • Spånskivor framställs genom att stockarna först huggs till relativt grova spån som sedan torkas, blandas med lim och varmpressas till skivor. Skivorna består av ett skikt, men är på ett sätt 3-delade eftersom ytskikten består av finare material än insidan.

  Det vanligaste kvaniteterna är standard, för torra rum, och fuktbeständiga som tål högre luftfuktighet. Tjocklekarna är 10, 12, 16, 19, 22 mm. Du kan få skivorna med raka kanter, med fals för liming och spikning, eller med fals för limning.

 • Träfiberskivor
 • Dessa skivor framställs av fibermassa och vatten, salter, impregneringsmedel och flamdämpande ämnen mm, beroende på vilken typ av fiberskiva det handlar om. Blandningen pressas i varmpress och torkas. Träfiberskivor har slät framsida, ruggad baksida och kan ha raka kanter, fals, eller not och fjäder.

  Därtill finns det 4 ”typer” av träfiberskivor: hård (masonit), halvhård, porös och MDF. De sistnämna, MDF-skivorna, har blivit väldigt populära.

  Dessa är gjorda av finare fibrer som torrpressats utan att massan har blandets med vatten. Skivorna är avsedda för möbeltillverkning och är därför lika släta på båda sidorna.

  Comments are closed.

  Powered by WordPress. Designed by WooThemes