Så snyggar du till den gamla dörren!

En snygg dörr är viktigt för rummets eller hemmets första intryck. En ytterdörr kan bäst beskrivas som husets ”ansikte utåt” eftersom det är det första du möter när du närmar dig huset.

Som hantverkare i Stockholm blir vi ofta förvånade över hur förbisedda husets dörrar blir; husägare som är pedantiska och noga med allt annat i hemmet, kan glömma bort dörrarna, vilket givetvis drar ner på helhetsintrycket.

Men att snygga till en dörr med flagnande färg är faktiskt inte speciellt svårt. Ett par timmars jobb och tålamod är en bra utgångspunkt, men även intentionen att inte fuska.

Har du inte tid att göra jobbet ordentligt är det bättre att vänta och göra det ordentligt. Meningen är ju att arbetet du utför ska hålla dörren snygg och fin i flera år framöver.

Det är heller ingen mening att målare oftare än vad som behövs. Poängen är att göra jobbet som det ska göras. Det är alltid en god idé att skruva bort alla skyltar, ta bort beslag och se till så att hela dörren blir så ren som möjligt.

  • Tvätta först dörren och skölj den ordentligt.
  • Skrapa bort alla flagnande färg och slipa både bart trä och målade ytor matta med slippapper. Se till att slipa ner alla blanka fläckar och färgkanter.
  • Torka sen av ytan med en trasa fuktad med lacknafta, och grunda det bara träet med förtunnad oljefärg eller hellre med oljebaserad häftgrund.
  • Putsa lätt efter att dörren har torkat och måla fläckarna.
  • Låt torka återigen och styk med minst två täckande skikt över hela dörren. Glöm inte kanterna eller undersidan. Använd en högkvalitativ färg för ändamålet, fönsterfärg funkar bra eller alkydoljafärg.
Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes