Så underhåller du dina verktyg – 3 grundläggande tips

Vill du att dina verktyg ska hålla för mer än bara ett par byggprojekt eller stundar vid arbetsbänken så måste du behandla dem med omtanke.

Vissa verktyg kräver inte så mycket, andra kräver mycket omtanke. Och har du inhandlat verktyg med kvalitet, så är det också en grund att ta hand om denna investering.

Rätt omtanke gör att du kan använda dina verktyg år efter år, medan slarv innebär att du får slänga dem på stående fot.

Här följer ett par grundläggande tips för underhåll av verktyg.

1. Sågar och eggverktyg såsom exempelvis stämjärn, kniv, hyvelstålet eller yxa) ska aldrig kommer i kontakt med hårda material som metall. Om du av misstag skulle såga i en skruv eller i en spik så är sågen förstörd. Dagens sågblad kan nämligen inte slipas.

Likaså måste eggen på hyvel slipas om du tappar verktyget på ett hårt underlag såsom asfalt eller ett betonggolv. Överhuvudtaget är hyvelstål särskilt utsatta.

Om du inte kan placera dina hyvlar mot ett mjukt underlag måste du förvara dem liggande på sidan så att eggen inte kommer i kontakt med underlaget.

2. Beakta även att du inte ska förvara eggverktyg utan tillbörligt eggskydd i verktygslådan. Bruka det plastskydd som ingick med verktyget när du köpte det och gör det till en rutin att aldrig lägga ifrån dig sågen utan att sätta på skyddet först.

Omtanke och eftertanke är både a och o när det gäller underhåll av dina verktyg.

3. För att dina verktyg inte ska rosta så behöver de förvaras på ett torrt ställe. Ett tips dock att oavsett var någonstans du förvarar dem, så stryk lite olja på stålet med en trasa – ett tunt skikt räcker för att öka hållbarheten och hålla rosten stången.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes