Så lager du en skada på fanér i 4 enkla steg

Många av möblerna i våra hem har fanerade ytor. Fanér är emellertid ett ganska så mjukt material och vid skador kan det vara ganska så knepigt att ”laga”.

Men det finns ett vedertaget tillvägagångsätt som den händige kan använda sig av.

Här följer ett par råd och tips från oss på för att reparera fanér.

Reparera fanér

Fanér används på våra möbler i olika dimensioner, från cirka 2-3 millimeter till under millimetern (inte helt ovanligt för IKEA-möbler). En grundregel är att ju tjockare faner, desto äldre möbel.

Moderna möbler tillverkas med andra ord med tunn faner vilket gör det skört och svårt att laga. För att lyckas med en såkallad ”faner infällning” krävs ett visst handlag och en del tålamod.

Om du ska laga en fin möbel som har stort ekonomiskt värde eller personligt, är det en god idé att vända sig till en fackman.

Såhär kan du emellertid gå tillväga själv:

  1. Du behöver först och främst en bit faner, idealt en bit som har samma struktur och ådring som den skadade delen. Lägg upp biten på ett plant underlag med en pappskiva som underlägg. Rita upp en trekant med en blyertspenna och skär sedan ut den med en vass kniv.
  2. Lägg biten över det skadade området. Rita upp konturen med en hobbykniv eller spetsig penna. Skär igenom faneret genom att trycka hårdare med kniven eller bruka ett stämjärn.
  3. Lägg ett smalt stämjärn med ryggen ner mot skivan och skär bort den skadade, lösa kanten.
  4. Skrapa bort limrester innan du stryker på lim. Det går bra att använda vanligt trälim, men var noga med att inte kladda ner. Lägg dit infällning och lås fast den med en tejpbit. Lägg en klots över och spänn fast.
Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes