Jobba inomhus och utomhus som hobbysnickare

Snickare Stockholm får vi ibland frågor hur man som hemma-snickare ska gå tillväga om man nu inte har tillgång till ett eget hobbyrum eller snickarbod eller liknande utrymme men ändå vill få utlopp för sin kreativet.

För det första är det vår övertygelse att du inte måste ha en välutrustad, fullskalig snickarbod för att lyckas. Idag finns massor av mobila lösningar för att snickra och det kommer ständigt nya, innovativa sätt att hålla fast material och skapar utrymmen för att snickra i princip var som helst.

Först tänkte vi börja med ett par tips om hur du kan utnyttja enkla hjälpmedel såsom bord, stolar och pallar för att ersätta en stationär hyvelbänk.

Även om de tillfälliga lösningarna inte är riktigt så effektiva och praktiska som ett riktigt arbetsbord, så kommer du ändå ganska långt med att vara en smula smart.

Om det är rätt väder kan du även överväga möjlighet att stå utomhus och jobba. Det finns många fördelar med detta.

Om du har ett kraftigt bord eller en arbetsbänk så kan du ju stå utomhus och njuta av solen samtidigt som du arbetar.

Damm, spån och smuts behöver du inte heller bra dig om. Ska du snickare med en bänk inomhus så se till att du skyddar underlaget ordentligt genom att lägga plast eller en gammal matta på golvet.

Tips på fasthållning av materialet

En grund när du ska snickra är att materialet du bearbetar ska ligga helt still. Om det rör på sig, eller om du måste använda en massa kraft för att hålla det stilla, förlorar du mycket av kontrollen över det du håller på med. Detta är en vanlig bakgrund för misstag eller skador när du snickrar.

Om du nu inte har en riktig hyvelbänk kan du bruka ett gammalt bort och ett par pallar eller stolar som underlag för de material som ska snickras på.

Ju mer rustika och tunga, desto stadigare blir det när du ska snickra. Det är också viktigt att ha ett par rejäla skruvtvingar att hålla fast materialet med.

Gör det till en rutin att alltid använda tvingar när du fixerar material – såvida det nu inte är enklare och bättre att hålla fast materialet med knäet eller din kroppstyngd.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes