Hyvlar och hyvlingsteknik

Det ska först och främst sägas om hyvlar och att hyvla: det är en konst! Att bli bra på att hyvla kräver många års träning och erfarenhet.

Även en van hantverkare kan ha svårt att få till konsten att hyvla. I det här inlägget tänkte vi först och främst fokusera på själva verktyget – men också titta lite närmare på olika hyvlingstekniker.

Vilka hyvlar behöver du?
Den mest välanvända hyveln som finns är sannolikt planhyveln (kallas även för putshyvel). Precis som namnet avslöjar används den här hyveln för att ta bort ojämnheter och skevheter. Den kan med andra ord användas till de flesta uppgifter när du behöver en slät yta och jämt på alla sidor. En mycket mångsidig hyvel som sannolikt blir den första du köper.

Rubank

En rubank är en lång hyvelsort, kallas även för just ”lång hyvel” och kan vara upp till en halvmeter lång (!), och brukas för att hyvla större ytor. Stålet på hyveln är tungt och gör den effektiv när du ska grovhyvla eller jämna till en större yta.

Skrubbhyvlar

Skrubbhyvlar har antingen rak eller böjd sula. Det är små hyvlar med 2 handtag och de kan användas för att bryta kanter eller hyvla ändträ.

Profilhyvlar

Profilhyvlar finns i massor av varianter, mest förekommande som gammaldags trähyvlar. De används för att göra profiler i lister och för utsmyckningar av bland annat möbler och dörrar. Dylika hyvlar tillverkades förr i tiden av möbeltillverkaren själv som skapade sina egna, personligt utformade profiler.

Tänk på det här när du ska hyvla

Om du ska nå framgång när du hyvlar finns det ett par grunder som måste vara uppfyllda:

 • Eggen på hyveln måste vara vass. Är den slö kommer resultatet att bli uselt.
 • Stålet på hyveln måste vara rätt inställt.
 • Du behöver arbeta, alltså hyvla, men rätt teknik. Rätt teknik övar du upp; första gångerna ska du övningshyvla och lära dig känna materialet.
 • Materialet du ska hyvla måste vara ordentligt fastspänt. Annars är risken överhängande att du hyvlar snett.

Trähyvel eller järnhyvel?

Ibland får vi frågan vilken slags hyvel som är ”bäst” – trähyvel eller järnhyvel?

Det går inte riktigt att resonera på det sättet eftersom det beror på vilken material du jobbar i, och vilken erfarenhet du har av att hyvla.

Generellt sett brukar en järnhyvel av god kvalitet vara väl investerade pengar. Denna kostar förvisso mer men äger en tyngd och precision i utförandet – en slags ”stadighet” – som är svår att få med en trähyvel.

Kort sagt: en järnhyvel brukar vara lättare att använda, speciellt för nybörjaren.

Några basala hyvlingstekniker

Det är viktigt att du hyvlar ämnet från rätt håll. Om du hyvlar mot fiberriktningen, det vill säga fel håll, kommer du att riva upp stora flisor i träet, hyveln kommer kännas trögrörlig och det blir mycket flisor i träet.

 • Ställ inte hyveleggen för djupt. Hyveln fungerar bäst när du skär tunna, fokuserade skivor.
 • Spänn fast materialet ordentligt. Använd med fördel tvingar eller bänkhakar.
 • Hela kroppen ska följa med i rörelsen när du hyvlar. Inte bara röra armarna; då kommer du fort att bli trött. Böj knäna svagt och låt hela överkroppen följa med i rörelsen , rytmiskt pendlande, fram och tillbaka.
 • Om du håller hyveln aningen snett i förhållande till fiberriktningen får du ett bättre skär och snittet kommer bli snyggare.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Elektriska sågar - juli 18, 2011

  […] såga i både trä och metall och ett vanligt område är även för att stycka vilt. Läs mer om: Hyvlar och hyvlingteknik, […]

Powered by WordPress. Designed by WooThemes