Mäta & Hjälpmedel för mätning

Att mäta rätt, och att veta hur du ska gå tillväga för att mäta, är en grund för varje snickare.

Uppmätning måste alltid vara exakt och är en viktig del av planeringen av ditt projekt och/eller ämne.

Därför tänkte vi i kommande inlägg tipsa om några grunder och verktyg för denna ädla konst.

Mätverktyget nr 1 – Tumstocken!

Den klassiska, ihopvikbara tumstocken är ett hjälpmedel som ingen snickare skulle kunna vara utan – och givetvis en grund i varje hobbysnickares verktygsarsenal.

Som ett komplement till tumstocken kan det vara bra att även investera i ett stålmåttband. Fördelen med ett sådant är att änden böjs nedåt i en rät vinkel så att bandet kan hakas fast i ett hörn när man drar ut det.

Vinkelhaken

Utan en vettig vinkelhake kommer du inte speciellt långt som snickare när du ska arbeta i trä.

Du använder den till att markera var du ska kapa en bräda så att den blir helt rak och för att kontrollera att kanter och hörn har räta vinklar. När du jobbar med vinkelhaken trycker du bladet hårt mot brädans översida för att försäkra dig om att den ligger plant. Därefter drar du linjen med en ordentligt vässad blyertspenna.

Håll alltid pennan i samma vinkel medan du drar den i en jämn rörelse över brädan. Det är viktigt att penna är medelhård och nyvässad; annars kan det bli märken i träet som kan vara svåra att få bort eller så blir linjerna inte tillräckligt tydliga att såga eller kapa efter.

Blyertsstrecken tar du enkelt bort med ett vanligt suddgummi eller med en finkornigt sandpapper.

Ett par andra verktyg som är bra att ha när du ska mäta

  • Ritsmått

  • Ett ritsmått är synnerligen användbart när man ska mäta sammanfogningar eller när du ska märka ut rätt tjocklek på en planka du tänker hyvla. Ritsmåttet är designat så att du kan ”ritsa” in parallella linjer från materialets yttersidor.

  • Smygvinkel

  • Med en smygvinkel kan man överföra eller kopiera vinklar; den har en skruv som man lossar för att ställa vinkeln i önskat läge och som man sen kan dra åt igen innan man flyttar vinkeln till ämnet.

  • Syl & Kniv

  • En syl och en hobbykniv kan också användas, inte för att mäta, men väl för att märka upp mått. När du exempelvis ska mäta något som behöver sågas väldigt noggrant får du bättre precision om du kan dra en syl längs vinkelhaken eller, alternativt, ritsar med en vass kniv.

    Comments are closed.

    Powered by WordPress. Designed by WooThemes