Handsågar – råd & tips för Hantverkare och hemmafixare

Som hobbysnickare kommer du antagligen att ha störst behov av att kapa eller dela material på längden. För detta så kommer du klara dig fint med 2 slags sågar: en fintandad snickarsåg och en mediumtandad.

Specialsågar kan du köpa efterhand, allteftersom du kommer underfund med vad du behöver till ditt projekt. Är du typen som tänker jobba mycket med finsnickeri och behöver såga ut olika geometriska komplexiteter såsom kurvor och bågar behöver du en lövsåg eller en kontursåg med ett smalt blad.

Givetvis ska du även komplettera med och kolla in vad det finns för eldrivna sågar som kan underlätta ditt arbete. En grund för alla hantverkare i Stockholm är rätt verktyg för rätt projekt.

Med en grovtandad snickarsåg går arbetet mycket snabbare än om sågen har fler tänder i mindre storlek. Men snittet blir såklart större och risken för flisor är större ju grövre tänderna är på sågen.

En tandning på ungefär 9 tänder per tum, som hamnar i kategorin medium till fin, är ett bra val för hemmafixare.

Till finsnickeri och arbeten där kanterna är viktiga, behöver du en såg med tandning på 11 tänder per tum eller fler. Den ger ett lika fint snitt som en ryggsåg och är därför perfekt för att kapa lister.

Sågens tandning avgör

Som du förstått av texten är det sågens tandning, alltså formen och storleken på tänderna, som avgör dess användningsområde. En såg som på ett snabbt och effektivt sätt ska kapa grövre material och dimensioner har 5,7 eller 9 tänder per tum. Men så få tänder går arbetet snabbt men det blir inte så ”fint” och en rejäl uppflisning på baksidan brukar vara vanligt. Och så är det förstås tvärtom med finare sågar med fler tänder per tum; mellan 11 och 20 tänder. Dessa är inte gjorda för att grovkapa utan för att finsnickra.

Gersåg och gerstöd

En gersåg kan vara en god investering när du ska kapa ett mindre ämne i olika vinklar; att kapa lister är ett vanligt användningsområde för en sådan såg. Du vrider helt enkelt sågen och låser den i önskat läge. En ”flaskhals” med gersågar och gerlådor är att de är avsedda för att kapa smala brädor och lister.

Det finns givetvis breddare och smalare typer och gerlådor. När du sågar med en gersåg är det viktigt att du tar ett stadigt grepp med den andra handen runt anhållet och trycker det mot materialet.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes