Fixa fönster – en guide i 11 Steg

Det finns få saker som ser så trist ut som en vanskött fönster med flagnande färg, glas som skallrar och/eller kitt som trillat bort.

Men ofta är detta en estetisk fråga.

Ett sådant fönster kan få nytt liv igen om du vet vad du ska göra – och har ett par timmar att lägga ner.

Det är faktiskt inte speciellt märkvärdigt att fixa till ett fönster och ge det nytt liv.

Du behöver inte vara speciellt händig. Däremot kan det krävas en del muskelkraft och tålamod.

Här följer en guide för dig som hemma-hantverkare och förestående fönsterfixare.

 • 1. Börja med att ”känna” med en kniv; stick kniven längst ner på fönsterbågen. Är virket hårt och fint, kan du fortsätta såhär.
 • 2. Haka av fönstret och placera det på ett stadigt bord.
 • 3. Börja med att skrapa bort all lös gammal färg. Här är det viktigt att verkligen få bort allting! Ta i för kung och fosterland, bryt bort och skrapa bort allt löst kitt. Allt måste bort. Slutresultatet är väldigt beroende av att du gör ett ordentligt grundjobb i denna fas.
 • 4. Sen är det dax att slipa! Bruka ett medelgrovt slippapper och putsa skarpa kanter, ränder av färg och matta ner blank färg.
 • 5. Tvätta träet med ett bra tvättmedel för ändamålet, exempelvis Hustvätt. Tänk på att ett sådant medlet kan fläcka och etsa glaset om det sitter i för länge så se till att tvätta det snabbt.
 • 6. Därefter ska träet få torka i ett par dagar. Detta är viktigt för att förhindra framtida röta och få ett bra slutresultat. 2-4 dagar brukar räcka, men som man brukar säga är det bättre att vara ”safe than sorry”.
 • 7. Olja sedan allt trä med grundolja, lasyr eller, om du föredrar, en kvalitativ täckfärg förtunnad med 20% målarterpentin. Låt detta torka enligt anvisning.
 • 8. När påstrykningen torkar kan du komplettera med det kitt som saknas. Snyggast resultat får du genom att använda maskeringstejp och skapa tydliga avgräsningar och kontraster mellan delarna. Låt sedan kitten torka till nästa dag.
 • 9. Lägg på en strykning täckfärg eller specialfärg för fönster. Putsa med lätt hand med slippapper om ytan blir knottrig eller för blank; den ska vara slätt och matt! På insidan kan du använda samma färg, men du behöver stryka tre gånger eftersom denna sida behöver vara mer fuktresistent än utsidan.
 • 10. Behandla fönsterkarmen på samma vis. Skrapa eller hyvla bort tjocka lager med färg och se till att fönstret inte tar emot när du stänger eller öppnar det.
 • 11. Måla alltid minst 1 millimeter in på glaset så att falsen förseglas, vilket förhindrar att det inte tränger in fukt bakom kittet.
Tips! När du jobbar med fönster får du räkna med en del svett. Vi på Snickare Stockholm brukar påpeka att under sådana jobb är det extra viktigt med bra verktyg, bra penslar och andra hjälpmedel; då kommer jobbet att bli enklare. Lycka till!
Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes