Elverktyg & Handverktyg

Om du ska välja ett elverktyg eller ett handverktyg för en uppgift i ditt projekt är både en smaksak och avhängigt vilka arbetsvolymer det är frågan om.

Till mer omfattande arbetsuppgifter och speciellt om du ska utföra samma arbetsmoment om och om igen, är ett högkvalitativt elverktyg givetvis att föredra; det blir både bättre och mer effektiv, och du sparar kraft och energi för de andra momenten.

Men, som vi brukar säga: det behöver inte alltid vara en fråga om ”antingen eller”, man kan faktiskt välja ”både och”.

Det finns exempelvis gott om arbetsmoment där ett bra handverktyg kompletterar elverktyget, och tvärtom.

I övrigt väljer du verktyg med hänsyn till arbetsmaterialet struktur och gällande dimensioner.

Till små och klena material passar handverktygen bra eftersom du har full kontroll och kan jobba med stor precision och hög säkerhet.

Grunden i varje verktygslåda – Handverktygen!

Varje traditionell hantverkare är duktig på att hantera sina handverktyg. Handverktyg är basverktyg, som människan under årens lopp har utvecklat och förfinat.

Universalsågen, snickarsågen och diverse eggverktyg såsom yxan, stämjärnet och hyveln är handverktyg som är i stort sett oförändrade sen medeltiden, och det finns inget som tyder på att de har passerat sitt bäst före datum.

Sen har handverktygen, många av dem, fått stryka på foten och lämna rum för mer effektiva elverktyg. Ett vanligt exempel på detta är skruvdragarens stora trumftåg; även vi använder till (minst) 90% av alla skruvjobb vi utför en skruvdragare istället för skruvmejsel.

Amatör & Hobby-snickare? Börja med handverktygen!

Du som inte har så stor erfaranhet av hantverk rekommenderar vi att först bekanta dig ordentligt med handverktygen. Då får du samtidigt en konkret ”känsla” och samstämmighet mellan materialet, verktygen och din egen kraft/kropp som ett elverktyg inte kan ersätta.

På så vis utvecklar du även din egen kunskap som snickare och skapar en bra grund för att kunna använda elverktyg på rätt sätt. Det är alltså med de traditionella verktygen som du lär dig de grundläggande teknikerna att arbeta med trä som material och som du sen kan bygga vidare på med elverktyg.

Arbetet med handverktyg lär dig bland annat väldigt mycket om hur du bör angripa olika slags trämaterial – du lär dig känna ytan och materialet olika densitet och ”känsliga” punkter.

Du känner till exempel i hela kroppen om en hyvel hugger och går tungt, men om du kör med en elhyvel så kommer du sannolikt att missa problemet och köra på tills det är för sent.

Bättre kontroll med handverktyg

Förutom att det är bra att lära sig arbetstekniker och lära känna material med handverktyg, har du bättre kontroll när du arbetar med dessa. Handverktygen är enklare, mindre och väger inte lika mycket; dessutom är det din egen kropp och dina muskler som helt och hållet bestämmer arbetstakten.

Har du ingen erfarenhet kan det snabbt gå åt pipan när du använder ett elverktyg, men med ett handverktyg har du en bättre chans att upptäcka eventuella felaktigheter på vägen.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes