Elektriska sågar

Att såga, kapa, dela och skapa profiler i material är en del av varje hantverkares vardag. I det här inlägget tänkte vi fokusera på elektriska sågar.

Det finns idag massor av olika varianter och som med alla andra verktyg gäller det att veta hur du ska användas, och vad de ska användas till.

Här följer en guide för olika elektriska sågar, så att du kan välja rätt maskin för just din uppgift. (Är du fortfarande osäker efter att ha läst texten – fråga personalen på din lokala bygghandel.)

Cirkelsågar

Den elektriska cirkelsågen är ett perfekt verktyg för att dela eller kapa material. Cirkelsågar finns i flera storlekar. Från små simpla sågar med sågdjup upp till 40 millimeter till större cirkelsågar som klarar ungefär 100 millimeter.

Viktigt när du inhandlar en cirkelsåg och ska använda den för första gången ärr att kolla så du använder rätt sågklinga.

En cirkelsåg passar som sagt bäst till kapning och klyvning, vare sig du använder den som en handsåg eller med ett stativ, alltså stationärt.

Till klyvning och kapning av tunna material behöver man en klinga med många tänder (ca. 40 st på en klinga med diametern 160 mm). Därtill är det viktigt att du justerar klingans höjd i förhållande till arbetsmaterialets storlek. Klingan ska sticka ut 5-6 millimeter när det passerat genom ämnet. Då arbetar den bäst och skapar fina snitt.

Till kapning och klyvning av tjockare material bör man använda en kling som har färre antal tänder (ungefär 12-20 st). En grovtandad klinga arbetar effektivare i tjockare material och med mindre friktion.

Sticksågar

Rent generellt brukar vi på snickare Stockholm dela upp sticksågar i 3 kategorier. De enkla, pendelsticksågar och hålsticksågar. De enkla sticksågarna brukar vara de billigaste och har vanligen bara en hastiget. Fungerar bra till just enklare arbeten i material med låg densitet såsom paneler och skivor.

Pendelsticksågar är användbara till det mest, väldigt allround, och man kan använda dem både med eller utan den specifika pendelfunktionen. Pendelrörelsen kan ställas in stegvis så att sågningen blir så effektiv som möjligt. Vill du använda sågen som en vanlig sticksåg, är det bara att koppla ur denna funktion.

Hålsticksågar kan också betecknas som ”enkla” men med fördelen att sågbladet kan vridas i 360 grader. Det ökar förstås sågens användningsområde markant och man slipper vrida hela sågen vid figursågningar och infällningar.

Gersåg

Ger -eller kapsåg är en oumbärlig såg när du behöver kapa vinklar, exempelvis sätta upp lister eller panel, eller lägga golv. Gersågen gör det mycket att snabbt och enkelt få exakta vinklar och fina skarvar på materialet.

Svärdsåg

Svärdsågen är en mångsida och rejäl såg. Den är utformad så att man lätt ska komma åt trängre utrymmen vid renoveringar, byte av fönster och liknande. En svärdsåg kan såga i både trä och metall och ett vanligt område är även för att stycka vilt.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes