Borra i murar och betong? Så gör du hål i en murad vägg!

strong>Om ditt hem är byggt av murblock eller betong får du räkna med att använda borrmaskinens slagborrfunktion när du ska borra.

En ordinär slagborrmaskin har ett mekaniskt slag och funkar utmärkt när du ska borra håll till exempelvis skruvpluggar eller andra mindre förestående arbeten.

Ska du däremot borra ofta och mycket bör du investera i en borrhammare.

Den har ett kraftfullare slag med grund i två kolvar som komprimerar luften; den främre kolven, slagkolven, slår direkt på borren och ökar effekten av borren med upp till 5 ggr.

Som du säkert kan förstå är denna typ av borr att föredra när det krävs ordentligt med kraft för att penetrera materialet.

Ett annan viktig sak att komma ihåg är att alltid satsa på borrar av hög kvalitet, det vill säga verkligen håller för att arbeta i betong.

Billiga murborrar kan man visserligen använda i lättbetong och tegelsten, men vid material av högre densitet krävs riktiga doningar. Lägger du några extra kronor på ett riktigt borr från början, slipper du köpa nytt nästa gång det är dax.

Så gör du hål i en murad vägg

Ibland behöver man hänga upp eller montera saker på väggarna i sitt hem och är det frågan om en murad vägg så får du ta fram slagborrmaskinen, betongborr och plastpluggar.

Såhär går du tillväga:

1. Gör ett kryss med blyertspennan där hålet ska vara. Gör helst en liten fördjupning också, men exempelvis en kraftig spik – detta för att förhindra att borren, vilket inte är ovanligt, glider i sidled när du sätter igång.

2. Fäst ett borrstopp på borren. Mät skruvens längd och markera den på borren med en tejpremsa.

3. Det är ingen överdrift att påstå att denna typ av borrning i mur driver damm. Mycket damm. Ett gott tips som kan underlätta situationen är att fästa dammsugarslangen direkt under borren. Annars funkar det även bra att hålla en fuktig trasa under hålet du borrar som samlar damm.

4. Använd alltid hörselskydd när du borrar och kör borrmaskinen på högt varv. Om det går tungt lättar du omväxlande på trycket och pressar på igen så att inte varvtalet sjunker för mycket.

5. När du borrat klar; dammsug bort damm och skräp ur hålet, slå i pluggen, det ska vara ett visst motstånd när du gör detta, och sätt dit skruven.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dax att borra? 7 topptips för att borra lätt och rätt från Snickare Stockholm - juli 18, 2011

    […] Läs mer om att borra i murar och betong. […]

Powered by WordPress. Designed by WooThemes