Dax att borra? 7 topptips för att borra lätt och rätt

Att borra snabbt, enkelt och rätt är en utmaning för varje hemmafixare, men även för proffs.

Vi själva har säkerligen avverkat fler än ett hundratal borrar och borrspetsar under våra år.

Sålunda, även för en van hantverkare och snickare kan det här med att göra hål i väggar och material innebära en hel del huvudbry.

# 7 saker du ska tänkta på när det är dags att borra.

1. Bra verktyg är a och o för alla snickare och hantverkare.

Använd alltid vassa borrar och rätt borr i förhållande till arbetet du ska utföra.

Exempelvis behöver du först och främst ta reda på vad det är för slags material du ska borra i, innan du kan välja borr för uppdraget.

2. Ska du borra ett hål som gårr rakt igenom ämnet skär borren in fint uppifrån, men flisar sönder träet på undersidan. Det undviker du om du fäster en spillbit trä med en tving på ämnets undersida; eller om du slutar borra just när spetsen tränger igenom. Vänd sen på materialet du och borra färdigt från andra hållet.

3. Använd ett borrstopp när du ska borra hål med ett förbestämt djup. Att fixa ett borrstopp är enkelt. Det gör du själv med en färgad tejpremsa som du sätter runt borren så att avståndet från tejpens underkant nertill spetsen, mätt från den punkt där borren har full tjocklek, motsvarar djupet på det önskade hålet.

Du kan också köpa ett mekaniskt borrstop, en ring som fästs på borren med en skruv.

4. Det är nästan alltid en god idé att förborra innan du fäster en skruv (eller spik) av en viss storlek. Detta är särskilt viktigt när du ska fästa något nära ytterkanterna eller när ämnet är litet.

Utan detta slags förborrning kommer träet sannolikt att spricka. Varje hantverkare och snickare i Stockholm har fått erfara detta många gånger om. En tumregel är att borren bör vara en millimeter smalare än skruvens kärna. Om skruven ska försänkas användar du försänkaren i hålet innan du drar åt skruven.

5. Öva på att hålla borrmaskinen i en helt rätt vinkel mot materialet. Detta kan ta tid att bemästra. Försök att titta rakt ner på borrmaskinen uppifrån och håll den på lätt böjda, nästa raka armar.

Ju större avståndet från siktögat, desto lättare är det att hålla verktyget rätt. Innan du sätter igång borrmaskinen kan du också använda en vinkelhake för att kolla så att du har rätt lutning. Ett alternativ är att använda ett så kallat borrstativ.

6. Om du borrar meed spiralborrr ska du köra på låg fart. Då blir det ett finare hål och du har bättre kontroll. Använder du snabb-borrarna, ja, då ska du köra på hög fart.

7. Om hålet du borrar ska få rätt storlek, det vill säga inte bli för stort, måste du bli duktig på att hålla borrmaskinen alldeles rakt och stilla medan du borrar.

Läs mer om att borra i murar och betong.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes